Voor het maken van deze ananas heb ik in totaal 5 mallen gebruikt. 1 grote voor de body van de ananas, tijdens mijn studie waren er altijd restricties aan wat je wel of niet kan uitvoeren vanwege de duur van de projecten. Deze ananas was mijn eerste project na mijn afstuderen, een ananas van een meter. Het drogen van een object van deze dikte kan 2 maanden duren, dus heb ik er een half jaar voor uitgetrokken. De kleine mallen zijn de stukjes schil van de ananas, ongeveer gelijk, maar toch afwijkend zoals bij de echte vrucht ook het geval is. Van deze kleine stukjes heb ik zo’n 120 stukjes afgedrukt en bewaard in een emmer om droging te voorkomen. Pas als de body klaar was en alle stukjes voor het grijpen zijn, kon ik beginnen met het beplakken van de vorm. Ik heb kleislib gebruikt om e stukjes vast te maken, en per stukje goed gekeken dat er geen lucht ingesloten werd aangezien dit tot ontploffing in de oven kan leiden. Na het beplakken van de hele vorm is deze goed verpakt in plastic weggezet voor een wek, vervolgens heb ik het plastic iets losser om te vorm gedaan zodat het vocht er langzaam uit kon trekken.

Voor de bladerkroon heb ik 2 mallen gebruikt, hierin heb ik alle bladeren gedrukt van witte klei. Met groen pigment heb ik kleislib gekleurd en op de bladeren geschilderd. Toe de balderen even gedroogd waren, tot bijna leerhard, kon ik de kroon in elkaar gaan zetten. Dit bleek een grote uitdaging. In een grote speciekuip heb ik laag voor  laag de balderen opgebouwd, met kranten en bubbelplastic eromheen om te ondersteunen.

Tijdens het bouwen beschadigde her en daar de gekleurde kleisliblaag, die ik steeds bij heb gewerkt.

Na het drogen heb ik de ananas geglazuurd, wat altijd erg spannend is omdat de kleur glazuur die je erop smeert vaak totaal anders is dan de uiteindelijke kleur na het bakken. Het is een mooi project geweest waarbij er gelukkig weinig tegen slag is geweest. De ananas pronkte mooi tijdens een expositie aan de Oude Gracht te Utrecht in 2016. Momenteel is hij te zien op de Hoge School voor de Kunsten aan de Ina Boudier Bakkerlaan nummer 50.